S06E16 - Last Day On Earth sezona 6

SEZONA 5 - EPIZODA 9: USPOREDBA STRIP I TV SERIJA


SPOILER ALERT - Tekst i fotografije sadrže informacije koje otkrivaju radnju stripa i serije.


SHIREWILT/WILTSHIRE

Robert Kirkman je prije spomenuo da su Shane i Andrea u potrazi za Sophiom posjetili zajednicu koja se zove Wiltshire Estates. Znači da nisu mogli još jedno mjesto nazvati Wiltshire, ali zašto su ga onda nazvali Shirewilt?


Obje zajednice nude utočište i obje zajednice su završile katastrofalno. U stripu Rick i njegova grupa nailaze na Wiltshire Estates veoma rano (broj 8). Rick vidi zidove i misli da će ponuditi zaštitu od walkera. U tom trenutku nije razmišljao o ljudskoj opasnosti, još uvijek je bio naivan. Međutim to tada i nije bilo jako bitno jer je mjesto već bilo pregaženo walkerima. Grupa uspijeva pobjeći jedva i to ne bez gubitaka.

Zanimljiva činjenica, kruže glasine da je natpis prekriven snijegom na zidu Wiltshire zajednice bio inspiracija za natpis “DO NOT OPEN/DEAD INSIDE” na vratima bolničke kafeterije u pilot epizodi:


EXIT TYREESE


Tyreese je bio prilično drugačiji u odnosu na alfa mužijaka u stripu. Da, bio je temperamentan, ali je odustao od nasilja i pozvao se na mir i diplomaciju. On zapravo nije bio u mogućnosti da se stavi u ulogu Rick-a, vođe, u seriji za razliku od stripa gdje je Rick ostao bez ruke. Takođe je ušao kasnije u priču i izašao kasnije. Pogledajmo usporedbu Tyreese-ovog odlaska u stripu i seriji:


Vidimo da je Tyreese-ova smrt u stripu (broj 46) brutalna i šokantna, ključni događaj u jednoj od najvećih priča u stripu (jadni Hershel je zauzeo njegovo mjesto u seriji). U seriji međutim njegova smrt je gotovo spokojna. Suočavanje sa walkerom je nasilno, ali smo dobili uvid u Tyreese-ov život, snove i smrt. Ovo je bila totalno drugačija smrt u odnosu na sve ostale koje smo vidjeli u seriji.

I na kraju, Tyreese-ovo finalno pojavljivanje u stripu je kao obezglavljeni walker u broju 49. A u seriji su ovo iskoristili kao konačnu Hershel-ovu smrt:






Nema komentara :

Objavi komentar